Na stránke sa pracuje. Ospavedlňujeme sa za prípadné nepresnosti. Nurmea je aj na Wolte. Objednať si môžete denne od 08:00 - 21:00 h

Som na ceste k tomu, aby som uvarila tú najlepšiu praženicu.

Tu je 7 rôznych prísad, ktoré jedlo vylepšia, alebo zhoršia. 

Zdroj: Paige Bennett, www.insider.com

  • Som na ceste k tomu, aby som uvarila tú najlepšiu praženicu a objavila som pár prekvapivých tajných prísad.
  • Kvôli niektorým prísadám, ako napríklad minerálka a majonéza, bola na môj vkus praženica príliš vlhká.
  • Veľmi ma prekvapilo, ako dobre fungoval zemiakový škrob a určite ho použijem aj nabudúce.

 

1. Grécky jogurt sa do vajíčok pridal rýchlo a ľahko

Grécky jogurt bola jedna z prísad, ktoré sa pridali najľahšie. 

Praženica je populárnym raňajkovým jedlom, pretože je rýchla na prípravu.

Pridaním gréckeho jogurtu proces nespomalíte, počas miešania vajíčok ľahko kúsok prihodíte.

Taktiež je to lacná prísada, ktorú mávam často poruke.

Ale textúra nebola mojim favoritom

Podľa mňa bola textúra trochu o ničom. 

Nanešťastie bola táto praženica skôr gumová a ostala po nej na tanieri mláčka zvláštnej tekutiny. Ale aspoň neboli vajíčka suché.

Vajíčka boli v každom súste ozaj gumové.

 

2. Prekvapilo ma, keď som zistila, že minerálka môže praženicu vylepšiť

Pridala som do misky kúsok minerálky. 

Na stránke The Kitchn som našla recept, ktorý tvrdil, že pridaním minerálky bude vaša praženica krásne nadýchaná.

Najprv to znelo zvláštne. No zdalo sa, že bublinky a para z pridanej tekutiny v panvici napomohli tomu, aby boli vajíčka ľahšie a nadýchanejšie.

Praženica sa uvarila dobre, ale na môj vkus bola príliš vlhká

Nemyslím si, že minerálka praženici pomohla. 

Nebolo to zlé a vajíčka sa uvarili celkom rýchlo. No mali roztečenú textúru a boli mäkké.

Z nejakého dôvodu sa bielky a žĺtky pri varení rozdelili, čo pri mojich zvyšných praženicových pokusoch nebolo také výrazné.

Celkovo boli v pohode. Chuť bola len s vodou, soľou a korením dobrá, ale na môj vkus bola praženica príliš vlhká.

 

3. Arašidové maslo je zrejme ďalšou populárnou prísadou

Arašidové maslo som pridala rovno do panvice. 

V roku 2017 zdieľal herec Scott Foley na Instagrame video, kde do svojej praženice pridal arašidové maslo.

Vyhľadala som si „praženicu s arašidovým maslom“ a našla som pár receptov, ktoré zahŕňali omnoho viac práce, než len pridanie masla k už takmer uvareným vajíčkam.

Ale rozhodla som sa zachovať jednoduchosť a pridala som zhruba jednu polievkovú lyžicu do panvice, keď boli vajíčka už takmer uvarené.

Celé to pobláznenie naozaj nechápem

Môže to fungovať v jedle s ryžou. 

Príchuť arašidového masla bola naozaj výrazná.

Čo sa týka textúry, vajíčka boli mäkké, krémové a riadne uvarené presne tak, ako to mám rada.

Ale chuť nebola mojim favoritom. Myslím si, že by sa viac hodila k jedlu s ryžou alebo k restovanému jedlu.

 

4. Dokonca som skúsila do vajíčok pridať trochu pomarančového džúsu

Ohľadom pomarančového džúsu som bola veľmi skeptická. 

Stránka The Kitchy Kitchen zdieľala prekvapivú tajnú prísadu pre tú najlepšiu praženicu: pomarančový džús.

Skutočne som sa na tento pokus netešila. Ale recept tvrdil, že pomarančovú chuť nebudete cítiť a jedlo len rozjasní.

Keď už nič iné, aspoň bolo praktické priliať trochu pomarančového džúsu do rozmiešaných vajíčok predtým, ako som si naliala pohár k raňajkám. Ale podľa receptu tiež treba pridať mlieko a kyslú smotanu (nahradila som to crème fraîche (pozn. prekladateľa: obdoba kyslej smotany)), takže ťažko povedať, či pomarančový džús ozaj pomohol vajíčkam získať nadýchanú textúru.

Autor receptu odporúča variť až kým nie sú vajíčka zlatohnedé, ale to neznelo dobre, a preto som ich varila, kým nemali farbu, aká sa páčila mne.

Textúra bola fajn, ale celkovo to nebolo nič pre mňa

Príliš mi nechutila. 

Praženica bola v pohode. Určite bola cítiť trochu kyselkavá a super sladká pachuť, ktorá mi príliš nechutila, ale bolo to lepšie ako praženica s arašidovým maslom.

Textúra bola skvelá vďaka všetkým pridaným tekutinám. Príprava tiež zahŕňala tri minúty šľahania vajíčok, čo podľa mňa pomohlo rozmiešať vajíčka do krémovejšej štruktúry.

Praženica bola mäkká a nadýchaná, trochu vlhká, ale nie príliš.

 

5. Ďalej som testovala majonézu

Slávny kuchár Alton Brown nedá na majonézu vo vajíčkach dopustiť. 

Najprv sa mi zdalo zvláštne pridávať do praženice majonézu, ale nejako som sa prekonala.

Trik zdieľal slávny kuchár a odborník na potraviny Alton Brown, takže som si pomyslela, že napriek mojej váhavosti to dobre dopadne.

Majonéza je z vajec a oleja, a preto som predpokladala, že praženica bude sýtejšia.

Praženica bola neskutočne krémová

Štruktúra nebola zlá, ale nemám rada príliš vlhkú praženicu. 

Táto praženica bola vlhkejšia než mám rada, ale mala maslovú príchuť a bola naozaj krémová.

Majonézu som vôbec necítila, ale pomohla tomu, aby bola štruktúra vlhká a vôbec nebola gumová. Tiež ma prekvapilo, ako praženica držala pekne pokope.

Trvalo zhruba 8 minút, kým sa praženica poriadne uvarila.

 

6. Tiež som skúsila populárny trik s crème-fraîche

Do panvice som pridala crème-fraîche. 

Veľa ľudí, vrátane slávneho šéfkuchára Gordona Ramsayho v súčasnosti používa crème-fraîche na to, aby bola praženica krémovejšia.

Už som to kedysi skúšala, na miernom plameni, a dopadlo to výborne.

Tentokrát som praženicu varila na slabom plameni.

Premočené vajíčka mi vôbec nešli dolu krkom

Praženica bola príliš riedka. 

V mojich predošlých pokusoch o praženicu s crème-fraîche som vajíčka varila do mnou preferovanej konzistencie.

Ale tentokrát som sa naozaj chcela držať receptu, takže som ich varila na slabom plameni, takmer neustále miešala a sem-tam som panvicu stiahla dolu z platne.

Trvalo vyše 10 minút, kým som túto praženicu uvarila, a hoci bola konečná chuť celkom dobrá, štruktúra naozaj nebola moja šálka kávy.

Praženica bola super krémová a maslová, takže chuť bola dobrá. Ale neskutočne mokrá hladká štruktúra mi celé jedlo znechutila.

Myslím si, že keby som použila o niečo menej masla, podarila by sa lepšie. Takisto nemám často poruke crème-fraîche, takže tento recept si tak ľahko neosvojím.

 

7. Nakoniec som testovala pridanie zemiakového škrobu

Nebola som si istá, čo škrob spraví so štruktúrou. 

Podľa The New York Times, „škrob môže fyzikálne ovplyvniť viazanie bielkovín. Zároveň molekuly škrobu v teple a tekutine napuchnú, čím v sebe uzamknú vlhkosť a nedovolia jej usť.“

V prvých dvoch obchodoch, ktoré som navštívila, nemali zemiakový škrob, čo z neho urobilo najťažšie zohnateľnú prísadu. Nakoniec som ho ale našla v treťom obchode.

Našťastie ho predávali vo veľkých balíkoch, takže do budúcna ho budem mať dosť.

Táto úžasná praženica ma nesmierne prekvapila

Praženica bola perfektná. 

Hoci sa trochu ťažko zháňal, zemiakový škrob rýchlo dokázal, že za tú námahu stojí.

Najprv som zmiešala trochu škrobu s mliekom v jednej miske a vajíčka rozmiešala v druhej. Potom som do nich pridala škrobovú zmes, opäť premiešala a naliala do horúcej, maslom vymazanej panvice.

Táto praženica sa uvarila najrýchlejšie zo všetkých receptov, ktoré som skúsila.

Chuť a štruktúra boli úžasné. Praženica bola super zamatová a mäkká, ale necítila som sa, akoby som jedla surové vajcia.

 

Každý má svoje vlastné triky, ako uvariť tú najlepšiu praženicu, a teraz mám jeden aj ja.

Zemiakový škrob bol jasným víťazom.

Obvykle sa snažím pri praženici zachovať jednoduchosť.

Popravde ju aj tak jem s chlebom, takže som z toho nikdy nerobila vedu. No zo všetkých tajných prísad, ktoré som vyskúšala ma najviac ohúril zemiakový škrob.

Praženica bola vďaka nemu naozaj mäkká, nadýchaná a uvarená presne tak, ako to mám rada.

Našťastie mi ostalo dostatok zemiakového škrobu, aby som si túto skvelú praženicu mohla variť ešte mnoho ďalších rán.

 

(Zdroj: https://www.insider.com/best-scrambled-eggs-recipes-unique-ingredients-2022-7; preklady pripravila Tímea V. z https://www.prekladybezhranic.sk/)