Na stránke sa pracuje. Ospavedlňujeme sa za prípadné nepresnosti. Nurmea je aj na Wolte. Objednať si môžete denne od 08:00 - 21:00 h

Potraviny, ktoré prirodzene znižujú hladinu cholesterolu

Ako potraviny držia cholesterol pod kontrolou

 

Cholesterol je látka, pripomínajúca vosk, ktorú nájdeme v každom kúte tela – krvi, bunkách, cievach a tkanivách. Je mimoriadne dôležitým prvkom, ktorý je potrebný pre udržanie hormonálnej rovnováhy. Problémom je, ak „zlý“ cholesterol (LDL, VLDL a triglyceridy) prevažujú nad „dobrým“ cholesterolom (HDL). Vtedy sa zvyšuje riziko problémov so srdcom, keďže môže upchávať cievy a obmedziť prúdenie krvi. Vysoká hladina cholesterolu môže viesť k obezite, cukrovke a bolestiam kĺbov.

 

Zlá strava, nedostatok bielkovín, nevhodná fyzická aktivity, fajčenie a nadváha sú niektorými z príčin vysokej hladiny cholesterolu. Statíny sú ľahkým spôsobom ako túto hladinu kontrolovať, ale sú to silné lieky a je ťažké s nimi prestať. Lepším spôsobom je vykonať vo svojom životnom štýle niekoľko zmien a kontrolovať svoj cholesterol prirodzene. Podpora pečene je kľúčom k zníženiu hladiny cholesterolu a vieme k tomu prispieť niekoľkými potravinami. Odborníčka na výživu a kuchárka Ishti Salujaová navrhuje 8 potravín, ktoré nám môžu pomôcť prirodzene znížiť hladinu cholesterolu.

 

Zeler, uhorka, zázvor a šťava z mäty

 

Nabité živinami a antioxidantmi, pomáhajú čistiť krv a optimalizujú funkciu pečene, čím znižujú tvorbu LDL cholesterolu. Proste rozmixujte prísady s trochou vody a pridajte štipku himalájskej soli. Ihneď vypite – po rozmixovaní nápoj nenechajte dlho stáť.

 

Jedlá s vysokým obsahom vlákniny

 

Vláknina pomáha zachytiť cholesterol a zabraňuje telu, aby ho znova absorbovalo do krvného obehu. Pomáha ho odstraňovať z tela ako odpad, čím udržiava celkovú hladinu toxínov na minime. Dobrým zdrojom vlákniny sú: cez noc namočené chia a ľanové semienka, zelená zelenina, celé zrniečka, bobule.

 

Ovsené vločky

 

Bohaté na vlákninu, ovsené vločky tiež zasycujú a pomáhajú udržať hladinu cukru v krvi pod kontrolou – čím znižujú chuť maškrtiť. To pomáha s kontrolou váhy a teda aj s kontrolou hladiny cholesterolu.

 

Bielkoviny

 

Zvýšením príjmu bielkovín spolu so správnou fyzickou aktivitou (silové cvičenia, chôdza, pilates, joga) pomáhate k zvýšeniu hladiny HDL cholesterolu, čo znižuje hladinu LDL cholesterolu. K tomu dochádza, keď každá bunka v tele zníži svoj obsah tuku a naopak zvýši svoj obsah bielkovín. Čistým zdrojom bielkovín sú: vajcia, losos, paneer, edamame, zelená fazuľa, šošovica, cícer, červená fazuľa, klíčky a krevety.

 

Zdravé tuky

 

Vysoká hladina cholesterolu neznamená, že nemôžete konzumovať tuky. Zdravé tuky sú výborným zdrojom omega 3, čo udržiava vaše srdce zdravé. Zahrňte do jedálnička potraviny ako je prepustené maslo (ghee), avokádo, losos, olivový olej, oriešky a semienka, aby ste svoje srdce udržali zdravé a znížili hladinu LDL cholesterolu.

 

Banány

 

Vysoký obsah draslíka a vlákniny v banánoch pomáha udržiavať vyváženú hladinu cukru v krvi, znižuje chuť maškrtiť a zabraňuje, aby sa cholesterol vstrebával z čriev do krvi.

 

Šťava z pšeničnej trávy

 

Jej pitím na prázdny žalúdok pomáhate očistiť pečeň, čím prispievate k odstráneniu nadbytočných toxínov, vrátane zlého cholesterolu.

 

Horká čokoláda

 

Kakao obsahuje flavonoidy, skupinu zlúčenín, ktoré majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti a pomáhajú udržať cholesterol pod kontrolou. Podľa štúdií je striedma konzumácia produktov z horkej čokolády prospešná. Nadmerná konzumácia horkej čokolády môže byť škodlivá, keďže má vysoký obsah nasýtených tukov a cukru.

 

Obmedzte príjem cukru a spracovaných potravín

 

Dobrý životný štýl zahŕňa odstránenie alebo zníženie konzumácie cukru a spracovaných potravín, akými sú zemiakové lupienky, plnotučné mliečne produkty, plechovkové nápoje, sladké maškrty, atď. Sú plné konzervačných látok, ktoré len viac zaťažujú prirodzený systém očisty tela, čím sťažujú odstraňovanie toxínov. Najlepšie je sústrediť sa na domácu stravu, bohatú na celozrnné, čerstvé a sezónne produkty!

 

Citrusové šťavy

 

Zaradenie citrusového ovocia a šťavy do každodennej stravy môže tiež posilniť zdravé srdce a znížiť hladinu LDL cholesterolu. Dôvodom je, že citrusová šťava je nabitá vitamínom C, antioxidantmi a minerálmi, ktoré pomáhajú zlepšiť zdravie srdca. Vitamín C tiež obmedzuje ukladanie tuku v tele, čím prispieva k zníženiu hladiny cholesterolu.

 

Iné potraviny, ktoré môžu znížiť cholesterol

 

Tradične sa verí, že niektoré potraviny spaľujú tuky. Medzi ne patrí cukor, feniklová voda, jablčný ocot a rascová voda. Jedno z toho môžete skonzumovať po mastnom jedle, aby ste znížili vstrebávanie tuku do krvi.

 

Zdroj: ​Celery, cucumber, ginger& mint juice-How foods keep cholesterol under control (indiatimes.com) preklad: https://www.prekladybezhranic.sk/